КАК ДА СЕ СПАСЯ ОТ НОВОДНЕНИЕ?

Примерни извадки на обикновени ВиК услуги София

КАК  ДА  СЕ  СПАСЯ  ОТ  НОВОДНЕНИЕ?

СТРЕСИРАЩО  ЗВУЧИ  НАЛИ?

ИЛИ  КАКВИ  ПРЕВАНТИВНИ  МИРКИ  ТРЯБВА  ДА  ВЗЕМЕМ,  ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ  НЕЖЕЛАНА  СИТУАЦИЯ

Примерни извадки на обикновени ВиК услуги София

 

__I. Възникване на Водопроводен теч, причинен от некачествен кран – при закупуването на кранове подбирайте внимателно - препоръчвам използвайте утвърдени ВиК магазини

 

11./ Кое е по-правилно -  да закупя евтин олекотен тип кран(цамов) или видимо масивен, два пъти по-тежък месингов кран, който е с 20 ÷ 30% по-скъп?

       ДА, наистина при покупката на евтини кранове се спестяват примерно 30%, но на каква цена. За олекотените кранове е характерно откъсване на външната резба на крана, на която е навит  тефлон и/или кълчища, също и скъсване на нипела с хром/никелово покритие, който служи като връзка между секретния кран за стояща батерия и  друга водопроводна част (например  полипропиленово коляно).  Резултат: наводняване за няколко минути на апартамента, офиса или приземно помещения – склад.

      Как да се справя с възникналата ситуация?

     Трябва да спрете централно водата от апартамента, за да се ограничат последствията от наводнението. Ако проблемният кран не се спира така, се спира крана от абонатната или спрете  С.В.О. (Сградно Водопроводно Отклонение).

След това изтласкайте водата на стълбището с помощта на моп или метла. В крайна сметка, след като контролирате положението, виждате, че резбата е останала в коляното и ”не може” да се навие друг нипел – ”ДА ама НЕ”.  Взимаме къса френска ножовка или обикновен лист ножовка, въоръжаваме се с търпение и зарязваме на три места примерно през 120° остатъка от цамовия кран или нипел - първоначално под остър ъгъл и постепенно изравняваме триейки цамовия месинг до оста на коляното с остътака, но не повече от ½ от дебелината на цамовия остътък (за де не се нарани резбата на коляното). След което взимаме чук, и със секач или отвертка чукваме парчето приблизително под ъгъл 45º и то пада с лекота. Отстраняваме и другите две парчета. С помощта на островърха обикновена отвертка прекарваме по цялата витлообразна резба на коляното. След което старателно промиваме с вода под налягане (обикновено пластмасово шише ще свърши работа) отложилите се стърготини и навиваме новия  кран (без значение какъв е той - за стояща мивка или бойлер или за спирателен кран преди водомера и т.н.)

 

__II  Възникване на Канализационен теч на кран, частичен пример от ВиК услуги София

 

12./ Извършва се ремонт на съседа на по-нисък етаж от Вашия или  ремонт на външната водопроводна мрежа, или просто профилактика на тръбите (което почти никога не се прави на водопроводните тръби, а по-скоро на отоплителните такива) - И  в трите случая се спира водата. Тръбите се сменят в апартамента, в който се извършва ремонта. Прави се така наречената нова  полипропиленова разводка (PP-R разводка) -  в много случаи тази смяна се съпровожда и от смяна на остарелите щрангове от поцинковани тръби с полипропиленови, медни или друг тип тръби. Това е свързано и със спиране на водата, която тече по канализацията - така остава вода само в казанчето на тоалетната чиния, независимо от какъв тип е. Когато излизате от вкъщи, независимо че при Вас не се прави ремонт, винаги спирайте водата от крана централно при вашия водомер. Докато Вие не сте вкъщи и крановете са останали отворени, междувременно са пуснали водата в ремонтирания апартамент под Вас. Тъй като водата по новите тръби е с по-голям дебит, сифонът на вашата тоалетна или кухненска мивка не може да поеме по-голямото водно количество, още повече че повечето сифони са частично запушени и е въпрос на 2-3мин. водата да прелее от мивката/те и да наводни Вашия апартамент и на съседа под Вас. Като вторична реакция е и намаления приток на вода на по-горните етажи,  поради това че там тръбите са на 30 – 40год. От по-голямото налягане се получава се тапа от пренареждането на боклуците, които са се отлагали в продължение на години от останалите стари поцинковани тръби. В много случаи през тази тапа не може да мине никаква вода или само частично със силно редуциран дебит. Много често се запушват и аераторите на батериите, които не пропускат никаква вода, макар водата в лебедката да е под пълно налягане. В такъв случай отвивате аератора, почиствате го от песъчинките и го връщате на място и вече имате вода

Бъдете внимателни!

Как да направя икономии на вода!

 

    Като закупите ново поколение аератори за лебедка – могат да се монтират на всяка батерия (може да се използва и  помощта на приставка).  Аераторите от този тип имат издадена ”пъпка” и при едно леко докосване на аератора водата спира, независимо от дебита и налягането, което сте нагласили чрез ръкохватката на смесителя. Целта е, докато използвате кухненската или тоалетната мивка, водата да не тече непрестанно. Така много по-бързо и лесно се спира и пуска водата. Допълнително улеснение е, че не трябва всеки път да нагласяте силата и температурата на струята, защото вече веднъж сте я нагласили от главата на батерията.

    За последните 5год. Няма данни за развален аератор. Такъв аератор можете да закупите от повечето ВиК магазини

За всички райони на гр.София: Абдовица, Банишора, Белите Брези, Бенковски, Бизнес Парк, Борово, Бъкстон, Витоша, Враждебна, Връбница, Гевгелийски, Гео Милев, Горубляне, Гоце Делчев, Дианабад, Димитър Миленков, Дружба, Дървеница, Западен Парк, Иван Вазов, Изгрев, Изток, Княжево, Красна Поляна, Красно Село, Кръстова Вада, Лагера, Левски, Лозенец, Люлин, Манастирски ливади, Малинова долина, Младост, Модерно предградие, Мусагеница, Надежда, Обеля, Овча купел, Орландовци, Павлово, Подуяне, Полигона, Разсадника, Редута, Света Троица, Свобода, Сердика, Слатина, Стрелбище, Студентски град, Сухата река, Хаджи Димитър, Хиподрума, Хладилника, Цариградски комплекс, Център, Яворов,