„NEW(Ново)!!! Синтезирани Извадки от ВиК услуги София

10 Безплатни съвета за поддръжка на Вашата ВиК инсталация”

NEW(Ново)!!! Синтезирани Извадки от ВиК услуги София: 10 Безплатни съвета за поддръжка на Вашата ВиК инсталация
1. Намерете своя главен спирателен кран. Помолете водопроводчика си да Ви покаже къде е главният Ви спирателен кран, ако не знаете вече. Ако имате проблем с изтичането на вода, първото нещо, което трябва да направите, винаги ще бъде да изключите водата, за да можете да сведете до минимум щетите.

2. Поддържайте спирателния кран. Проверете дали Вашият спирачен кран действително работи. Хората често не раздвижват спирателния си кран години наред и може в един момент да се окаже, че той не работи. Раздвижвайте го поне веднъж годишно, само за да сте сигурни, че ще работи, когато имате нужда от него. В случай, че той не затваря добре и водата не спира напълно се обърнете към специялист.

3. Помогнете на Вашата отоплителна система да тече свободно. Пускането на отоплението на всеки няколко седмици в продължение на пет минути действа благоприятно на системата. Това предотвратява проблеми, когато се пусне парното, тъй като отоплението внезапно се включва след шест месеца, но не работи, защото нещо е блокирало.

4. Проверете изолационните си клапани. Проверете дали Вашите водочерпни прибори закупени от реномиран ВиК магазин  имат изолиращи или спирателни вентили. Те ще затварят водозахранването на конкретно устройство с лост или отвертка. Ако клапанът е отворен, дръжката е насочена по посока на тръбата (успоредно на потокът вода); в случай че спирателния вентил е затворен дръжката ще бъде перпендикулярна на потокът вода. Уверете се, че можете лесно да ги включите и изключите, така че в случай на повреда да има бързо и сигурно действие.

5. Проучете Вашата водопроводна система. Попитайте Вашия водопроводчик извършващ ВиК услуги дали имате нужда от спирателни или изолиращи вентили на Вашите водоизточници или уреди, при положение че нямате такива. Не е задължително да имате изолиращи вентили на кранове, но те са полезни. Ако нещо започне да капе под мивката например, може просто да изключите съответния прибор, а не цялата инсталация да бъде спряна.

6. Направете клапаните лесни за намиране. Обозначете изолационните си клапани. Това може да Ви спести време в криза. Това също така прави живота много по-лесен за всеки водопроводчик, който идва да се справи с проблема, тъй като това означава, че не е нужно да проследява тръбите.

7. Защитете тръбите. Уверете се, че тръбите ви са изолирани правилно, за да избегнете замръзване по време на студените сезони, през които може да има минусови температури. Изолацията на тръбите намалява топлинните загуби при тръбите за топла вода. При поцинкованите тръби, от които са изградени старите инсталации, основният проблем е корозията. Изолирането на тръбите за студена вода намалява конденза и съответно опасността от повърхностна корозия.

8. Изключете водата, когато Ви няма за по-дълго време. Много застрахователни дружества посочват, че водата трябва да се спре от спирателния кран, ако къщата или апартаментът Ви са празни за 30 дни или повече. Това не отнема нито минута и може да Ви спести състояние и главоболия.

При евентуални проблеми е важно да вземете бързо мерки. Водата има бързо унищожително действие и дори и малките и на пръв поглед незначителни ВиК проблеми могат да се окажат с пагобни последствия, в случай че не се вземат мерки навреме.

Важно е да се обърнете към ВиК майстор, който да реагира бързо и да Ви помогне да избегнете скъпи проблеми със санитарните възли в бъдеще. Превенцията на даден проблем винаги е по-добра и евтина от поправката на вече съществуващ такъв. Наблюдавайте Вашата инсталация и при повреда се обърнете към добри ВиК майстори.