Вижте Полезни ВиК съвети

Препоръчителен подбор при избора на ВиК услуги и ВиК материали

   Ремонтните дейности в областта на ВиК инсталациите могат да бъдат разнообразни. На пазара се предлагат разнообразни тръби и части (фитинги), като има варияции на марки, материал, размери и т.н. Когато се сблъскате с такова многообразие, несъмнено у Вас възникват въпроси кое е най-доброто и на кое е добре да се спрете. Разбира се майсторът, на когото сте се спряли е добре да Ви насочи, но все пак ще се опитаме да внесем малко яснота.

   Хората често правят грешката да правят икономии при изборът на тръби и части, необходими за тяхното свързване, тъй като това е част от банята, която е скрита в стените или настилката. Но последствията от спукана или запушена тръба могат да бъдат много сериозни. Друга основна грешка е да правите компромис освен с материалите за Вашата баня и с ВиК майстора, на когото сте се спряли. Не винаги най-евтината оферта се оказва най-изгодна за Вас. Все повече хора се оплакват от некомпетентни водопроводчици или некачествени продукти, избрани за тяхното санитарно помещение.

   На нашия пазар са разпространени най-вече тръби и части от следните материали - PVC, PPR (полипропилен), РЕ (полиетилен), поцинкована (метална) или гъвкава тръба PEX-AL-PEX. Съответно те се отличават с някои подробности и специфики, които могат да направят решението Ви малко по-лесно.

 

Можете да видите, че изборът на подходящ тръбен материал не винаги е лесен. Преди да започнете да работите с водопроводни инсталации, не забравяйте да направите проучването си, за да сте сигурни, че сте се спряли на подходящи и качествени материяли. При изборът на подходящи материали може да се обърнете и към оторизирани ВиК магазини online магазин. Знаещите продавач-консултанти могат да предложат разнообразни марки и продукти с различно качество. Имайте предвид, че при ремонт на ВиК инсталация е добре да се спрете на нещо качествено и сигурно, тъй като последствията от евентуален теч могат да бъдат сериозни.  Предлагат се качествени ВиК материяли и на добри цени без компромис в качеството им.

   Добрите ВиК магазини примерно в София предлагат и ВиК майстори и отговарят за качеството на изпълнение на съответните ВиК услуги. Така получавате сигурност, че Вашият водопроводчик ще подходи по-отговорно към Вас.


PVC тръби и части
   Най-често използваната тръба в жилищни сгради.  Използва се предимно за канал и е достъпен, сравнително евтин и дълготраен материал. Друг бонус е, че се предлага разнообразни размери и различни фитинги. Гладки са, леки и лесни за монтаж.
ПВЦ работи добре и не корозира във времето. PVC тръбите и частите са доста здрави и издръжливи.
   За съжаление, повечето PVC тръби и части не се използват за питейна вода, поради високия риск от токсичност, поради факта, че се деформират при високи температури, излагане на UV светлина и изключително високи налягания. Всяко разграждане може да повреди качеството на водата и да я направи опасна за питейни нужди. На пазара се среща и т.нар. дебелостенно PVC, което е подходящо и за водопроводна инсталация.


Полипропиленови (PPR) тръби и части

   Най-използваният материял за водопровод у нас. Бърз и лесен монтаж, лек и евтин, Дълъг експлоатационен период и голяма сигурност. Достъпни са и се предлага многообразие от размери и фитинги.  Получават се здрави и сигурни връзки. Използват се предимно за сградни водопроводни инсталации.

 

Полиетиленови (РЕ) тръби и части

   Друг вид полимер с подобни предимства като на полипропилена е полиетилена. Само че се използва предимно за външен (извън сградата) водопровод.


PEX-Al-PEX тръби
   PEX тръбите се считат от мнозина за една от най-големите нововъведения във водопроводната индустрия на съвременната ера. PEX е изключително гъвкава тръба, която буквално може да се огъне в разнообразни форми, без това да повреди тръбата или да наруши нейната пропускателна способност. Това е изключително удобно в ъглите на банята/кухнята или където е необходимо. Не изисква лепило или разтопяване. Предимство е, че има лесен и бърз монтаж. У нас този вид тръби се използват предимно за парнаджийска инсталация, но в западните държави от ЕС са предпочитани и при водопровод. Тяхното основно предимство пред PPR тръбите е, че стареят в по-бавно и линейните температурни разширения са сведени до минимум.

Поцинковани тръби
   Поцинковани тръби са стоманени или железни тръби, покрити с цинк, за да се предотврати ръжда и корозия. Тръби от поцинкована стомана могат да се използват за водопроводни приложения. Основните им недостатъци са появата на корозия, труден монтаж и демонтаж. Като цяло в днешно време се предпочитат PPR тръби и части.